Нещодавно користувачі iPhone отримали чергове оновлення від компанії Apple у вигляді нової iOS 14. Воно надало величезну кількість нових функцій, а ще покращений інтерфейс. Споживачі нарешті дочекалися найнеобхіднішу і довгоочікувану функцію - поява на головному екрані віджетів. До того ж на цьому приємності не закінчилися, адже компанія так само подбала про повноцінне оновлення лаунчера та органайзера програм.

Apple завжди заявляла про те, що політика конфіденційності - це річ першорядної важливості, тому ніхто й не здивувався, коли нещодавно вийшов iOS 14 й одразу приніс нововведення в цій області. Так, користувачі отримали можливість забороняти додаткам та іншим стороннім елементам відстежувати своє точне місце розташування. Так само з'явилася функція отримання сповіщення під час спроби або повноцінного злому одного з паролів.

Оскільки оновлений iOS 14 має дійсно великий цікавий і корисний функціонал, то і розповісти про нього слід більш детально.

айфон у руці

Збереження конфіденційності геолокації

  • Як це працює: раніше власник айфона міг дати згоду на тривалий або тимчасовий доступ до докладної геолокації цього самого користувача. Завдяки оновленню тепер можна дозволяти додаткам відстежувати геолокації в рамках конкретної місцевості, тобто додаток зможе відстежити приблизну місцевість.
  • Важливість нововведення: певні програми, відомі нам як "погода" і "новини" вашого населеного пункту, перестали запитувати точну геолокацію користувача. Це сприяє збереженню секретності пересувань.
  • Як налаштувати: зайдіть в розділ «Налаштування» і знайдіть «Конфіденційність». Далі необхідно вибрати її та «Місцеперебування». Перегляньте список встановлених додатків і, вибравши необхідні, вимкніть функцію «Точне місце розташування».

Камера і мікрофон - доступ

  • Як це працює: якщо додаток або програма стане робити спроби звернутися до камери та мікрофону, то у верхній частині дисплея можна буде помітити кольоровий індикатор.
  • Важливість нововведення: не існує користувачів, які хоча б не задумалися про те, що будь-який додаток на їх смартфоні може отримати доступ до мікрофона і камері, не повідомивши при цьому власника. iOS 14 змінив все - в таких випадках індикатор повідомить вас про те, що сторонній додаток намагається порушити конфіденційність.
  • Як налаштувати: Щоб подивитися, що за програми в недавньому часі зверталися до камери або мікрофону, необхідно перейти в Центральне управління і глянути у верхню частину дисплея - там з'явиться повідомлення. Коли програма робить спробу під'єднатися до камери, то в верхньому кутку зліва загориться індикатор зеленого кольору. Коли програма намагається під'єднатися до мікрофона - помаранчевий.

жінка з айфоном

Вам також може бути цікаво: iPhone SE Plus - коли чекати?

Обмеження до галереї

  • Як це працює: оновивши свій iPhone до iOS 14, власник може особисто надавати право доступу до обраних самостійно  фотографій в галереї.
  • Важливість нововведення: дуже багато споживачів зберігають на айфоні свої особисті медіа та відео, які не хочеться показувати комусь. Раніше, в разі якщо програма вимагала дозвіл до галереї, то єдиним варіантом було надати його до всієї наявної інформації або відхилити запит.
  • Як налаштувати: під час того, коли програма надсилає запит з проханням дозволити перегляд фотографій, необхідно у вікні натиснути кнопку «вибрати фотографії», а далі виділити те, що вважаєте за потрібне. Ті знімки, які не були відібрані, стануть недоступні для програми.

Інкогніто в браузері Safari - як дізнатися

  • Як це працює: з приходом оновленого iOS 14, в стандартному браузері стало можливо переглянути, якими трекерами користуються сайти для відстеження власника смартфона і його інтересів в онлайні.
  • Важливість нововведення: для забезпечення цифрового інкогніто, важливо діяти просто і ясно - щоб було можливо переглянути який сайт яким чином збирає інформацію про вас.
  • Як налаштувати: виберіть рядок пошуку в браузері Safari, потім знайдіть "Аа". Повинно з'явитися меню, через яке потрібно перейти в пункт «Звіт про конфіденційність». Так можна подивитися всі трекери потрібного сайту.

Відстеження ключів в Safari

  • Як це працює: стандартний браузер може відстежити всі використані паролі, а так же повідомляти про їх злом.
  • Важливість нововведень: в цифровій безпеці слабкою ланкою служить саме пароль. Велика частина користувачів досі користуються одним і тим же паролем на всіляких ресурсах для всіх чинних акаунтів. При цьому, вони роблять величезну помилку, тому що не дізнаються, чи був зламаний їх ключ при витоку інформації деінде. Так що оновлення оснастило Safari таким собі хранителем ключів.
  • Як налаштувати: повідомлення про безпеку від Safari повинні приходити автоматично. Але, щоб переконатися в працездатності даної функції, потрібно зайти в «Налаштування», натиснути на пункт «Паролі». Далі, потрібно прочитати пункт «Тимчасові рекомендації щодо безпеки». Там повинні бути всі повідомлення про спроби злому ключів і лінки на інструкції, які розкажуть, як його змінити.

айфон розмитий фон

Безпека для програм

  • Як це працює: в магазині App Store після оновлень можна переглянути дані про безпеку будь-якої окремої програми. Тобто, споживача повідомлять, яким чином програма зчитує вашу інформацію і що з нею робить.
  • Важливість нововведення: Оскільки найчастіше програми зберігають різні види інформації, то про всі види інформації власники смартфонів навіть не здогадуються. Однак з'явилися мітки для завантаження програм, які стануть показувати дані, що розповідають, який тип зберігає та чи інша програма і з якою метою їх використовують. Ця функція доступна для читання. Тепер, користувач зможе усвідомлено купувати ту чи іншу програму.
  • Як налаштувати: виберіть потрібну програму в магазині та натисніть на неї. З'явиться її опис. Далі, потрібно прокрутити лист до пункту «Конфіденційність додатку» - тут і розташувалися нові мітки.

Увійти в додаток з облікового запису Apple

Як це працює: Щоб увійти в додаток або на сайт, більше не потрібно використовувати акаунти в гугл або фейсбук. Епл надала нову унікальну універсальну можливість входу через акаунт.

Важливість нововведення: Якщо вхід в програму буде здійснений через фейсбук або гугл, то ці великі організації через ваш логін, зможуть отримати доступ до об'ємної інформації про вас і всього, чим ви займаєтеся як в мережі, так і офлайн. Ввійти через обліковий запис Епл - це приховати особисту конфіденційну інформацію від сайтів і програм.

Як налаштувати: щоб запустити цю функцію, необхідно витратити деякий проміжок часу. Вона може бути недоступна на деяких пристроях. Однак, як тільки ця функція з'явиться, програма дасть керівництво по оновленню.

айфон чоловік

Читайте інші наші статті: Як заряджати iPhone швидше